Trollsländan som behövde en regnkappa

 

– Du snälla gräshoppa, sa trollsländan Trollis. Du håller ju på och sicksackar hela nätterna. Vad är det som du syr? För det är väl din symaskin som jag hör?

– Jo, visst jag sitter högt där uppe i kastanjen och syr hela nätterna. Fina sömmar och broderier gör jag.

– Du måtte ha ett väldig sjå, tillade Trollis.

Jo, visst är det så… Jag håller på med en stor brudklänning åt sorken Gnagis. Hon är så tjock om magen så det blir många sömmar. Det går åt massor med tråd, ska du veta.

– Kanske ska jag spinna en fin silkig tråd åt dig, sa Trollis och lade huvudet på sned. Skulle du kunna sy ett regnplagg åt mig? Jag kan spinna dig mer tråd som betalning.

– Okej, okej, gnisslade gräshoppan och gned sitt ben mot sidan.

– Det är så otrevligt nere bland näckrosbrackorna. Mörten Jonas, stänker vatten på mig med sin största fena så fort jag närmar mig en Näckens Ros, sa trollsländan.

– Kost och bevars! Jo, visst hjälper jag dig min vän.

– Kan jag få en luva också, suckade Trollis, för han skvätter in vatten i mina öron. Och då hör jag ju inte så bra.

– Jo, vi ska sy en sydväst om du vet vad det är…

– En väst…?! Så himla bra, sa Trollis och drog igång en sådan där SNURR med vingarna så gräshoppan fick hugga tag i ett blad för att inte ramla i backen.

Trollis blev som tokig när han tänkte på hur han skulle kunna irritera mörten Jonas. Han skrek:

HURRA… då får jag ju benen fria och vingarna kommer utanför. Jag kan flyga, sparka och fansera… så Jonas inte vågar sticka upp en enda fena. Och ändå förblir jag torr på kroppen.

Tänk så bra att jag var vaken redan nu då, sa gräshoppan. Jag skulle bara dricka lite vatten, för jag var så torr i halsen. Ska sova en stund till - det är så ljust än. Jag ser ju bäst i månsken jag … tralla-la-la-laaaaa.

– Ska jag köpa tyg, frågade Trollis.

– Nej då – nej! Jag har massor kvar. Jag har fina blad av vinbär och mycket annat. Säg vill du ha någon särskild färg?

– Oh! Nej! Ta det du har det blir så bra, surrade Trollis och gav sig i väg för att kolla några blommor som lyste borta vid en vägg.

 

             God natt!   FARMORS-saga 5   © Ingbritt Wik